Každé tehotenstvo je veľmi individuálne a pre mamu aj dieťa je to cesta plná dobrodružstva. Mnoho tehotných žien sa tiež čoraz viac zaujíma o výživu. Preto by sme vám s tým radi pomohli.

Začiatok nového života 

Ste tehotná  - Blahoželáme! Teraz môžete svoje telo skutočne vidieť, ako chrám, ktorý dáva dieťaťu optimálne podmienky na vývoj.

Najmä pokiaľ ide o výživu, sa môžete dozvedieť veľa zaujímavého. Chceme vám dať tieto vedomosti, aby ste ich mohli využívať na optimálny prísun živín počas tehotenstva a neskôr i dojčenia. Pretože - ak sa mama cíti dobre, tak sa cíti dobre aj jej dieťa.

Je tiež dôležité, aby ste počúvali seba a svoje potreby a spoliehali sa na svoj materinský inštinkt.

Treba jesť za dvoch?

Vedeli ste, že energetická potreba tehotných žien sa zvyšuje iba nepatrne? A to až okolo šiesteho mesiaca tehotenstva (môže to byť denne len okolo 250 kalórií naviac). Ak napríklad zjete krajec celozrnného chleba so syrom a paradajkami navyše, pokryli ste týchto cca 250 kalórií.

Živiny 

Sacharidy, bielkoviny a tuky sú základnými stavebnými kameňmi našej stravy. Pri vyváženej strave prijímame všetky tieto živiny rovnomerne. Nasledujúce odporúčania môžu slúžiť, ako pomôcka počas tehotenstva: 

Sacharidy: Pokiaľ je to možné, uprednostnite celozrnné produkty, pretože sú bohaté na vlákninu a stimulujú trávenie. Dodržiavajte dostatočný pitný režim pri každom jedle, aby nedošlo k zápche.

Bielkoviny: Je to základný stavebný materiál ľudských buniek. Od druhého trimestra tehotenstva potrebujete cca o 10 g viac bielkovín denne, ako obvykle. To zodpovedá asi  jednému poháru mlieka. Od tretieho trimestra je to dokonca o 20 g viac. Celkovo sa odporúča denný príjem bielkovín približne 55 - 70 g. Dobrými zdrojmi bielkovín sú: mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny a zemiaky.

Tuky: Vaša potreba tuku sa počas tehotenstva nezvyšuje. Môžete však konzumovať prírodné, za studena lisované rastlinné oleje, ako napr. repkový, či olivový. Avokádo, orechy a semená, ako aj ryby 2 - 3-krát týždenne, sú tiež zdrojmi dobrého tuku.

Vitamín B12

Tento vitamín je obzvlášť dôležitý pre delenie buniek a pre tvorbu červených krviniek. Vyskytuje sa takmer výlučne v živočíšnej strave (mäse a mliečnych výrobkoch).

Kyselina listová, jód a železo - skutoční hrdinovia pre vás a vaše dieťa

Vaša potreba vitamínu - kyseliny listovej, minerálneho prvku jódu a stopového prvku železa, sa zvyšuje hlavne na začiatku tehotenstva.

Preto môžete odvážnejšie pristupovať k nasledujúcim potravinám 

Bohaté na kyselinu listovú sú strukoviny, listová zelenina, rôzne druhy kapusty, pomaranče, mandle, celozrnné obilniny, vaječný žĺtok a mäso. Požiadavka na vysoké množstvo kyseliny listovej sa len zriedka dá pokryť, aj pri zdravej výžive. Preto sa užívanie vitamínu - kyseliny listovej odporúča všetkým ženám, ktoré chcú mať deti, ako aj nastávajúcim matkám až do konca prvého trimestra tehotenstva. 

Potraviny, obsahujúce jód, zahŕňajú morské ryby (dve porcie týždenne), ako aj mäso a mliečne výrobky. Doplnky jódu sa môžu užívať po konzultácii s lekárom.

Potraviny, obsahujúce železo, sú proso, šošovica, cícer a ovsené vločky. Najlepšie sa konzumuje v kombinácii s ovocím, obsahujúcim vitamín C. To zlepšuje absorbciu železa. Odborníci odporúčajú okolo 30 mg železa denne na tvorbu krvi počas tehotenstva. Doplnky železa sa odporúčajú iba v prípade jeho nedostatku. Ak máte akékoľvek pochybnosti, povedzte to svojmu lekárovi. 

Kyselina listová je veľmi citlivá na kyslík a vďaka svojej dobrej rozpustnosti vo vode sa pri varení rýchlo ničí. Z tohto dôvodu je najlepšie, ak zeleninu varíte len krátko a v malom množstve vody. Potom môžete z vody, v ktorej sa zelenina varila, vykúzliť lahodnú omáčku.

Trio so silným obsahom zinku, vápnika a horčíka pre rast buniek

Stopový prvok zinok a minerály vápnik a horčík sa počas tehotenstva odporúčajú najmä z dôvodu ich dôležitých vlastností pre bunky a kosti.

Potraviny, obsahujúce zinok, sú mäso, hydina, vajcia a mlieko. Tento stopový prvok je zvlášť dôležitý pre vývoj centrálneho nervového systému.

Vápnik obsahujú hlavne mlieko a mliečne výrobky, celozrnné výrobky, listová zelenina, orechy a minerálna voda. Na vývoj kostí vášho dieťaťa potrebujete prijať okolo 1 000 mg vápnika denne.

Potraviny, obsahujúce horčík, sú mliečne výrobky, listová zelenina, obilniny, strukoviny, banány, bobuľovité ovocie a minerálna voda.

Význam vitamínu A v tehotenstve 

Počas tehotenstva sa nemusíte báť nedostatku vitamínu A, pretože jeho nedostatok v tehotenstve je pomerne zriedkavý. Vo výnimočných prípadoch môže mať jeho nadmerný výskyt negatívny vplyv na vývoj dieťaťa. Kvôli tomu sa neodporúča konzumácia pečene, ani príjem výživových doplnkov s vitamínom A.